MINA SIDOR
Stäng meny

Villa Björkbacken


Den stora renoveringen som påbörjades för två år sedan är nu färdig för inflyttning.

Villa Björkbacken ligger på Tegnérvägen 8 A-B i Katrineholm. Det gamla huset från 1908 har under de senaste två åren genomgått en omfattande renovering som inte liknar något annat.

Vaxade trägolv i original, tre meter i takhöjd, kakelugnar, spegeldörrar, paneler, spröjsade originalfönster, burspråk med originalfönster i munblåst glas och annan tidstypisk inredning har bevarats i så stor utsträckning som möjligt. Fasaden har även den genomgått en rejäl omvandling.

Villa Björkbacken har byggts om till fem lägenheter fördelade på tre våningar. På varje våningsplan finns det två lägenheter, en två rum och kök och en tre rum och kök. Högst upp i huset ligger vindsvåningen som består av två rum och kök i öppen planlösning. I vindsvåningen finns den gamla originalspisen kvar, man har tagit fram murstocken och takbjälkarna har frilagts och oljats in. Hela huset har gott om ljusinsläpp.

Alla lägenheter är fullt utrustade med tvättmaskin kombi, diskmaskin och spis med häll.

Ombyggnaden har genomförts av KFAB i samarbete med gymnasieelever från årskurs 2 och 3 på Bygg- och anläggningsprogrammet vid Katrineholms Tekniska College. För att bevara den gamla stilen med handtag, tapeter, bröstning, paneler och så vidare har KFAB även tagit hjälp av byggnadsvårdskonsulter.

Villa Björkbacken byggdes 1908 som privatbostad. Arkitekten bakom det röda trähuset i nationalromantisk stil är Ragnar Östberg. Han har bland annat ritat Stockholms stadshus och Sjöhistoriska museet och tillhörde landets mest kända arkitekter vid den här tiden. Under årens lopp har villan använts till undervisning och kafé men när KFAB köpte huset 2017 hade det stått tomt en tid.

Kolla in våra filmer från Villa Björkbacken!

Villa Björkbacken – 2 rum och kök 67 kvm, 9 oktober 2020.

KFAB bygger nya bostäder i Villa Björkbacken, 23 juni 2020.

Öppet hus på Björkbacken, 3 oktober 2019.

Fakta

2 rok, 71 kvm, vån 1, hyra 7.891 kr/mån (UTHYRD)
2 rok, 67 kvm, vån 2, hyra 8.150 kr/mån (LEDIG)
2 rok, 91 kvm, vån 3, hyra 9.851 kr/mån (UTHYRD)
3 rok, 116 kvm, vån 1, hyra 11.371 kr/mån (UTHYRD)
3 rok, 97 kvm, vån 2, hyra 10.642 kr/mån (UTHYRD)

Ritningar

Ombyggnad plan 1 (pdf)
Ombyggnad plan 2 (pdf)
Ombyggnad plan 3 (pdf)

Är du intresserad av att bo i Villa Björkbacken? Hör gärna av dig till vårt Kundcenter om du vill få mer information eller vill ställa dig i kö.