MINA SIDOR
Stäng meny

Dansk inspiration bättrar stan

20 oktober 2012

121020 Dansk inspiration bättrar stan 1

Familjen Söderlund är en blandning av sörmländsk skog och saltstänkt klippa från västkusten. Jannika är från Julita och Peter från Göteborg. När de börjar berätta om sin fritid avbryts intervjun. Båda ställer sig blixtsnabbt upp och sträcker ut armarna åt samma håll. Deras dotter, Wilda 18 månader, presenterar sig genom att vinglande ställa sig upp på en stol.

Peter fortsätter strax att berätta. Han spelar gärna golf, men sedan Wilda kom till världen hinner han inte spela så ofta. Han säger att Jättorps golfbana passar hans spelstil. Den är ”förlåtande” eftersom det händer att han inte bara slår raka slag.

Det är fotbollen som betyder mycket för Jannika. I synnerhet Julita GoIF där hon har spelat under många år. Nu delar hon Peters intresse för golf och gör allt för att ta grönt kort i golf. Hennes mål är att ge Peter en riktig match.

Meningen var att de skulle flytta till Göteborg men jobberbjudanden gjorde att de valde Katrineholm. I dag bor de i en fyrarumslägenhet i kvarteret Rosenbusken som ägs av Katrineholms fastighets AB (KFAB). Bostaden ligger precis intill biblioteket Ängeln. Paret tittar på varandra och säger att lägenheten är kanonbra. Kanske på gränsen till för stor för den lilla familjen.

När de tänker efter så finns det faktiskt rosor planterade på innergården. Kvarteret Rosenbusken gör skäl för namnet. Wilda tycker att gungorna är bäst och de äldre grannarna gillar boulebanan. Innergården är välskött, säger Peter.

Paret Söderlund har erfarenhet av att bo i bostadsrätt. De tycker att KFAB kan jobba mer med att engagera de boende. Exempelvis på en gemensam städdag. Det ger delaktighet och gör att de boende håller extra rent och fint i och runt sina bostäder.

Den enda nackdelen med boendet på Fredsgatan 20 har varit fyrtio stolar. Ni läste rätt – fyrtio stolar. I fastigheten finns en samlingslokal. När ett sällskap behöver en bensträckare och skjuter undan stolarna så skrapar det högt i dottern Wildas rum som ligger ovanför lokalen. Men efter att ha påpekat detta för KFAB har problemet åtgärdats och Wilda sover tryggt igen.

När ni behöver kontakta KFAB, hur gör ni då?
– Jag går ner till Kundcenter vid biblioteket. Det ligger nära där vi bor så det passar oss bäst. Vi har haft stopp i avloppet en gång och haft lås som krånglat lite. Båda problemen löstes samma dygn som vi anmälde dem. Helt okej service, säger Jannika.

Ni får tänka helt fritt. Hur ser ert drömboende ut?
– Oj. Vi drömmer om att skaffa båt, så ett sjönära boende skulle vara härligt, säger de båda.

Vi pratar vidare om Katrineholm som stad. Göteborgaren Peter tycker att Katrineholm kan snegla på hur danska städer ser ut. Där finns fler specialbutiker inne i centrum och längre öppettider överlag. Jannika gillar småbutikerna på torget. Som att det numera finns en köttbutik och en riktig glassbar.

Julen är på gång. Hur firar ni den?
– I år blir julen lite speciell. Vi ska fira med släkten mitt inne i Göteborg.  De som är bosatta där väntar tillökning och då passar det bäst att alla samlas där. Den Söderlundska julen firas annars vartannat år i Julita.


FAKTA FAMILJEN SÖDERLUND
Mamma: Jannika 37 år, född i Katrineholm och uppvuxen i Julita. Utbildad miljöingenjör. Arbetar som miljösamordnare på Södertälje sjukhus.
Pappa: Peter 37 år, född i Göteborg. Är utbildad sjukgymnast och arbetar på vårdcentralen Linden i Katrineholm.
Dotter: Wilda 1,5 år, född i Katrineholm

 

121020 Dansk inspiration bättrar stan 3 121020 Dansk inspiration bättrar stan 2

Kategorier: Reportage