MINA SIDOR
Stäng meny

Första spadtaget för Katrineholm och Vingåkers nya brandstation

13 november 2017

Idag togs det första spadtaget för byggnationen av Katrineholm och Vingåkers nya brandstation. Den nya brandstationen kommer att byggas längs riksväg 56 intill räddningstjänstens övningsfält. Det nya strategiska läget, utmed kringleden, gör att räddningstjänsten snabbare kommer att nå ut till alla delar av kommunerna. Ytterligare en fördel med lokaliseringen är synergieffekten med övningsfältet, eftersom de två enheterna nu blir till en enhet. Bygget planeras vara klart december 2018.

Västra Sörmlands Räddningstjänst (VSR) har länge varit i behov av nya lokaler. De gamla lokalerna har under de senaste decennierna enbart förändrats för att lösa uppkomna problem. Den nya moderna brandstationen kommer ge förutsättningar till ett bra arbetsflöde och för räddningstjänsten att jobba med friska brandmän i en sund arbetsmiljö.

Utformningen av byggnaden har tagits fram tillsammans med räddningstjänsten för att hitta optimala lösningar. Den nya brandstationen kommer att byggas enligt Sunda hus miljökrav. I byggnaden kommer aggregat för reservkraft att installeras, vilket gör att fastigheten kan drivas även vid ett eventuellt strömavbrott. På taket kommer solcellsmoduler att monteras och dessa kommer att producera ungefär 39 MWh per år.

– När Katrineholm och regionen utvecklas starkt måste alla viktiga samhällsfunktioner också göra det. Det är därför väldigt glädjande för oss i KFAB att vi nu kan starta bygget av en ny modern och funktionell brandstation så att alla i kommunerna kan vara trygga i att man får hjälp av räddningstjänsten när man behöver den, säger Fredrik Olovsson Styrelseordförande KFAB.

– Det känns otroligt kul att vi nu äntligen är igång med bygget av vår nya brandstation. Vi har länge varit i behov av nya lokaler och det kommer gynna vår verksamhet genom att vi får en bra fysisk arbetsmiljö och de bästa förutsättningarna för att kunna göra ett bra jobb, säger Anette Lundin Förbundschef Västra Sörmlands Räddningstjänst.

FAKTA

Total yta 2 750 kvm
Kontor/personalutrymmen 1 160 kvm
Vagnhall 1 590 kvm
Antal kontor 13 st
Sammanträdesrum 3 st
Antal portar 11 st
Antal logement 8 st
Träningsgym Ja
Aggregat för reservkraft Ja
Bergvärme Ja
Egen vattenbrunn Ja
Solceller Ja, 300 kvm (producerar ca 39 MWh per år)
Byggstart 2017-11-13
Färdigställt 2018-11-30
Totalentreprenör Tegelstaden Bygg AB
Upphandlingsform Samverkans entreprenad
Miljökrav Sunda hus
Sociala krav Enligt KFAB fastställd policy
Statsbidrag Myndigheten för skydd och beredskap ger bidrag till räddningstjänsten

För ytterligare information vänligen kontakta Katrineholms Fastighets AB (KFAB):

Ingmar Eriksson, VD KFAB
Telefon: 0150-571 02
E-post: ingmar.eriksson@kfab.se

Fredrik Olovsson, Styrelseordförande KFAB
Telefon: 070-211 34 60
E-post: fredrik.olovsson@riksdagen.se

Kategorier: Nyheter