MINA SIDOR
Stäng meny

”Han bryter min nacke!”

16 juni 2012

 

120616 Han bryter min nacke 1
Anny Hammarsten har lila bälte (gradering) när hon tävlar i Brasiliansk Jiu-jitsu.

 

Blir du aldrig rädd? Mimiken ändras hos Anny Hammarsten. Hon berättar: En träningspartner låste en gång hennes båda armar och pressade med full kraft rakt mot hennes nacke. Hon kunde varken skrika eller ge tecken. Hon tänkte: ”Den här killen vet inte vad han gör. Han bryter min nacke.”

Vi träffar Anny Hammarsten för en pratstund om idrott. Hon berättar passionerat om olika discipliner hon tävlar i: Submission wrestling, brasiliansk Jiu-Jitsu och Shootfighting. Att förklara skillnaderna mellan de olika stilarna är svårt, men vi gör ett försök, se faktarutan längst ned.

Vid 25 års ålder inleddes idrottskarriären när hon letade sysselsättning till sin fyraåriga son. Mamma Anny kände att träningen och disciplinen gav självförtroende och fysik, precis det hon sökte. Hon visade sonen vägen genom att själv börja träna.

Hur kommer det sig att du valde Submission wrestling?
– Jag är kort och då passar försvar på marken bra. Det där med höga sparkar fick jag tänka bort.
– Stilen Grappling är också något jag gillar eftersom det innebär snabba matcher.

Anny beskriver sig själv som tävlingsinriktad och målmedveten. När samtalet är slut förstår vi varför. Hon tränar fem gånger i veckan och två av passen sker i Duveholmshallen i Katrineholm resten i Norrköping. Ofta är det hårda tag och i själva tävlingsmomentet är låsning och strypning tillåtet. Motståndaren markerar när den ger upp och domaren avbryter matchen om det behövs. Farligt blir det endast om någon bryter mot reglerna. Exempelvis när Annys träningspartner tog ett felaktigt grepp som kunde skadat hennes nacke.

Annys hårda träningen har gett resultat. I Svenska landslaget har hon nått stora framgångar och vunnit både världsmästerskap och europamästerskap. Svensk mästare kan hon tituleras sig sedan tidigare.

Berätta om din mest spännande match någonsin?
– När jag mötte amerikanskan Lisa Ward i VM var det hur spännande som helst.
– Det stod 3–3 vid full tid. Jag vann lottningen, valde startposition och fick 60 sekunder på mig att avgöra. Jag gjorde det och vann!

Sen kom kallduschen. Motståndarteamet lämnade in en protest som godkändes. Seger byttes mot tårar. Dagen därpå blev det revansch för Anny när hon mötte Ward igen. Ny stil och ny match.
– Jag vann med 4–0 och gissa vem som då fällde tårar?, skrattar Anny.

Nyligen blev du utsedd till bästa grappler på SM. Vad är det?
– Den som har tvingat sina motståndare ge upp flest gånger genom låsning vinner den titeln. Något jag är mycket stolt över.

Hur svarar du en förälder som undrar om det är en bra idé att låta sitt barn träna kampsport?
– Alla barn ska få prova tycker jag. Kampsport är givande för både barn och föräldrar. Man får lära sig disciplin och det är bra för alla.

Vi pratar en stund om Katrineholm och hennes boende. Anny berättar att hon är inne på sin tredje lägenhet hos hyresvärden KFAB. På frågan varför förklarar hon att de har haft olika typer av behov vid olika tillfällen. Närhet till träningsanläggning har varit viktigt önskemål och nu senast letade familjen efter en nyrenoverad stor lägenhet med öppen planlösning. Något som KFAB kunde erbjuda.

Nu har du valt KFAB ytterligare en gång. Berätta varför?
– Det funkar. När det händer något är det bara att ringa och då löser det sig alltid.

Till sist. Du får bjuda någon på frukost. Vem väljer du?
– Min son och min sambo. Jag gillar verkligen att vara med min familj.


 

Fakta

  • 1 guld, 1 silver och 1 brons i VM
  • 1 guld och 1 silver EM
  • 1 guld, 3 silver i SM

Beskrivning av stilar

  • ”Submission wrestling (även kallat för Grappling och No-Gi Jiu Jitsu) är Bjj utan Gi. Som oftas är lite snabbare och mer fysiskt än Bjj. En modern, hybridkampsport med nertagningar från brottningen, svep, lås och chokes från Brazilian Jiu Jitsu. Förenklat går sporten ut på att tvinga sin motståndare att ge upp utan att använda sparkar eller slag. Vinner gör man på submission eller poäng.”
  • ”Brasiliansk Jiu-jitsu förekommer inga slag och sparkar och man försöker med hjälp av kast och nedtagningar ta kampen till mattan där målsättningen är att kontrollera motståndare för att koppla någon form av arm-, ben- eller halslås som tvingar motståndaren att ge upp matchen genom att klappa av (submission). Om matchen går full tid innan någon hinner koppla ett lås vinner den som under matchens gång har tagit flest poäng. Normal matchtid är 5 minuter.”
  • ”Shootfighting är en kampidrott som omfattar flera olika kampmoment; Slag, sparkar och knän i stående kamp, clinch och stående brottning med kast och nedtagningar, samt markkamp med positionsbrottning och olika lås. Slag och spark är alltså inte tillåtet mot liggande motståndare.”

120616 Han bryter min nacke 3 120616 Han bryter min nacke 2

Kategorier: Reportage