MINA SIDOR
Stäng meny

Hela vägen från Syrien

7 december 2012

fadi-amso-2

Allt faller liksom på plats i Katrineholm. Båda är från Syrien. Båda är frisörer. Fadi mellanlandade i Lund och Souzi i Eskilstuna. Nu bor det gifta paret med sina barn i en lägenhet på Djulögatan i centrala Katrineholm.

Fadi Amso driver tillsammans med sin fru Souzi Ido frisörsalongen Marenius på Fredsgatan. Fadi började klippa för 13 år sedan och älskar varje dag på jobbet. Det är ett omväxlande yrke menar han. Kvinnor, barn och män, unga och gamla, i princip alla typer av människor hittar till frisörsalongen.

Fadi och Souzi diskuterar och kommer fram till att den äldsta kunden är 94 år.
– Håret slutar aldrig att växa, skrattar Souzi.

När kunderna kommer till salongen har de ofta en bestämd åsikt. Inspiration hämtas från modemagasin, internet och bilder på frisyrer bläddras fram direkt i kundens smartphone.

Vid en sökning på internet kan man tro att det finns för många frisörer i stan. Paret berättar att det ändå finns underlag eftersom kunderna kommer från hela kommunen. Att det centrala läget är bra för affärerna är något Fadi är övertygad om. Salongen ligger mitt i stan med parkering precis utanför.

Något som saknas i stan är en större galleria. Ibland räcker inte utbudet till och då åker familjen i stället till Tuna Park i Eskilstuna. Fadi tycker att det är för lite rörelse i centrum på kvällarna. Han jämför med den större studentstaden Lund men menar att det ändå borde finna plats för mer uteliv i Katrineholm.

Familjen bor i en lägenhet i kvarteret Rosenbusken. Bostaden ligger endast ett hundratal meter från arbetsplatsen vilket känns smidigt. Större yta än tidigare lägenhet, fin inredning och inglasad balkong gjorde att de valde KFAB som hyresvärd.

Fadi sitter i skinnsoffan på salongen och pekar rakt över gatan på Erlaskolan i gamla posthuset. Där går sonen på sexårs. De är mycket nöjda med verksamheten. Fadi och Souzi ser också att de två yngre döttrarna kommer att gå där i framtiden. Men det dröjer en tid. Yngsta dottern vaknar i vagnen som står inne på mamma och pappas arbetsplats – endast två veckor gammal.

fadi-amso-3 fadi-amso-1

Kategorier: Reportage