MINA SIDOR
Stäng meny

Hundraåringen vars skönhet tas på allvar

14 juni 2016

nybygget

Stora Djulö herrgårds gamla statarbostad, ett vackert rött trähus byggt 1917, ska genomgå en varsam renovering i KFAB:s regi. I möjligaste mån ska planlösning, material och inredning bevaras och återställas till ursprungsskick med hjälp av elever från yrkesgymnasierna i Katrineholm.

tobias

Tobias Lundqvist, fastighetschef på KFAB, berättar om turerna kring huset, som kallas Nybygget:

– Min företrädare påbörjade en undersökning för fem år sedan kring huruvida huset gick att köpa loss och renovera, men det verkade omöjligt just då. Jag lyfte frågan igen för något år sedan och lade fram förslaget om att involvera yrkesutbildningarna på KTC (Katrineholms Tekniska College) och Linden. Skolorna nappade på idén, vilket innebär andra ekonomiska förutsättningar. Vi sätter igång redan i september.

Projektet är alltså ett samarbete med bygg- och anläggningsprogrammet och el- och energiprogrammet på KTC samt VVS- och fastighetsprogrammet på Linden. Från och med september kommer eleverna från årskurs två och tre att jobba i huset tillsammans med sina lärare. KFAB har även en arbetsledare på plats. Största delen av restaureringsarbetet utförs av eleverna, men fönster och dörrar renoveras av Katrineholms Bygghytta.

nybygget

Tobias Lundqvist är bestämd när det gäller Nybygget.
– Jag skulle aldrig kunna sätta in nyproducerade treglasfönster i en fastighet med det här kulturvärdet. Självklart ska de existerande fönstren bibehållas och renoveras med gamla metoder.

nybygget_kökHuset har stått tomt i nära 25 år, men är förhållandevis välbevarat. Det renoverades på 60-talet, men än finns bara kallvatten i kranarna och direktverkande el som uppvärmning. Nu kommer bergvärme, nya badrum och kök i gammal stil att installeras. Renoveringen av huset beräknas kosta ca 1,5 miljoner kronor.

Ursprungligen hade de fyra lägenheterna var
sin kakelugn, men de monterades ned för ett antal år sedan.

– Jag försökte verkligen hitta dem och kom så långt att jag fann personen som utförde nedmonteringsarbetet. Han påstod att kakelugnarna hamnade i ett förråd hos kommunen, men där finns de inte längre kvar och ingen vet vart de tog vägen. Det skulle bli alltför dyrt att bygga upp nya kakelugnar, så den originaldetaljen får huset tyvärr klara sig utan, säger Tobias Lundqvist.

parkering
Djulö är ett populärt naturområde och så vill KFAB att det ska förbli. Tomten som Nybygget står på kommer i princip stå orörd, förutom att det anläggsparkeringsplatser för hyresgästerna.

Huset består av fyra lägenheter på 51 och 56 kvm, med vardera två rum och kök. Nybygget planeras stå färdigt för inflytt våren 2017, lagom till hundraårsjubileet av både huset och Katrineholms kommun.

Ladda hem

Planlösning 2 rok 51 kvm och 56 kvm

Kategorier: Reportage