MINA SIDOR
Stäng meny

KFAB bygger ut förskolorna

15 februari 2016

Under 2015 gjorde KFAB en omfattande utbyggnad av Näverstugans förskola med tre nya förskoleavdelningar. Den 18 januari i år stod allt klart och de första barnen kunde hälsas välkomna och påbörja sin inskolning.

Vi besökte Camilla Karlsson och Chatarina Forslund-Persson båda förskollärare på Näverstugans förskola. Vi går runt i de nya avdelningarna och möts av hur nytt och fräscht allt är. På förskolan finns det plats för ca 95 barn i åldrarna 1-5 år. Idag finns det fem avdelningar och i april öppnar ytterligare en avdelning. På varje avdelning finns det två förskollärare och en barnskötare anställda. Näverstugans förskola ingår i ett projekt hos kommunen där förskolan får extra pengar för att försöka hålla nere barnantalet i barngrupperna.

forskolelarareIntresset för att arbeta på förskolan har varit stort och det har gått över förväntan att rekrytera pedagoger, berättar Camilla och Chatarina. Näverstugans förskola ses som en attraktiv arbetsplats. Det är spännande med en ny fräsch förskola – där allt finns!

Att få vara med från början och att starta upp något nytt är en rolig utmaning, berättar Camilla och Chatarina.

Sedan förskolan öppnade har det varit full rulle. Barn kommer successivt för inskolning. Det viktigaste är att barn och föräldrar ska kunna känna sig trygga, berättar Camilla och Chatarina. Rutiner ska skapas för alla, både små och stora. Det är mycket som ska fixas med en ny förskola. Vi på förskolan har känt oss delaktiga i planeringen med KFAB från allra första stund och att få vara med och kunna påverka betyder mycket för oss, berättar Camilla och Chatarina.

fruktstund-1Fruktstund ute på gården.

Vi kommer in i inomhustorget med scenen. ”Det här har vi verkligen saknat” berättar Camilla och Chatarina och fortsätter ”På inomhustorget kan vi nu träffas i stora grupper för t ex sångsamlingar, teater, lucia, dans, musik, föräldramöten, nätverksträffar med andra förskolor och framför allt kan barnen få springa av sig.”

fönsterInomhustorget har härliga fönster.

På Näverstugans förskola är det färg som gäller. Varje avdelning har fått sin egen färg där dörrfoder, skohyllor, golvsocklar och mattans kant närmast väggen är i en och samma färg. Det är skarpa klara grundfärger som skapar en tydlig markering mellan väggar, golv och dörrar. De som varit på en förskola vet att ljudnivån stundvis kan vara hög och för att få en bättre ljudmiljö har väggarna fått akustiktavlor som absorberar ljud och hindrar att ljudet studsar mellan väggarna.

färgmarkeringVarje avdelning har fått sin egen färg där dörrfoder, golvsocklar och mattans kant närmast väggen är i en och samma färg.

Responsen från föräldrarna har bara varit positivt, alla är helnöjda och tycker att det är jättefint, berättar Camilla och Chatarina.

Grunden och arbetssättet för Näverstugans pedagogik är språket. De arbetar aktivt och kontinuerligt med språkutveckling genom att prata mycket med barnen och skapa tillfällen där barnen själva får prata, berätta, förklara och återberätta. Vi sjunger och läser dagligen med barnen och använder oss av rim och ramsor samt teckenspråksstöd, kroppsspråk och bilder. Det är viktigt att lyssna på barnen och att hela tiden presentera nya ord och förklara olika begrepp för barnen, berättar Camilla och Chatarina. Näverstugans förskola är en mångkulturell förskola med mångkulturell personal som har kunskap, kännedom och kompetens om olika kulturer och kring arbete med barn med annat modersmål. ”Det bästa med Näverstugans förskola är att vi har roligt och vi lär oss från olika kulturer”, berättar Camilla och Chatarina och fortsätter ”Vi stöttar och löser saker tillsammans – alla är lika värda och välkomna.”

”Det roligaste med vårt jobb är kontakten med barnen och att få se all den glädje som finns. Att få vara med och bygga grundstommen, se hur de utvecklas och överbryggar sin rädsla ger oerhört mycket”, berättar Camilla och Chatarina.

Vi avslutade vår intervju med att fråga om det hade blivit som de hade tänkt sig?
Både Camilla och Chatarina utropar: ”Bättre!!! Det känns jättekul att få jobba i en fräsch miljö med en genomtänkt förskola som underlättar vår vardag”.

Fakta om Näverstugans förskola

Förskolan ligger på Stora Malmsvägen 15 som blev inflyttningsklar i januari 2016.
Här finns plats för ca 95 barn i åldrarna 1-5 år på fem avdelningar och till våren öppnar ytterligare en avdelning. På förskolan jobbar ca 18 pedagoger.
Biträdande förskolechef är Sofie Tornell, tel 0150-572 96, sofie.tornell@katrineholm.se