MINA SIDOR
Stäng meny

Kvarteret Hästen tar form

23 februari 2017

Sakta men säkert växer det nya kvarteret Hästen upp. I september 2014 sattes spaden i marken för den första etappen, ett punkthus på åtta våningar med inflyttning innan jul ett drygt år senare. Under 2016 startade byggnationen av den andra etappen. En etapp som består av två delar där den andra och sista delen är klar för inflyttning vid årsskiftet 2018/19. Totalt har då 142 nya lägenheter byggts.

Tillsammans med Christer Drevin, projektchef vid KFAB, träffar vi Micael Mellqvist som är platschef vid NCC Building och platschef för byggnationen av kvarteret Hästen. Det har varit en gynnsam vinter för byggbranschen och Micael är mycket nöjd med hur arbetet har fortskridit.

– Vi har haft flyt med vädret under vintern, säger han. Vi kom igång lite sent, men har kunnat jobba ifatt och vi ligger nu enligt tidplan.

Christer Drevin konstaterar att man håller sluttiden vilket är intressant eftersom det snart är dags att påbörja uthyrningen. Inflyttning beräknas till slutet av 2017 för den första delen av etappen.

Del 2 sätts igång

Betongstommen för Del 1 är klar och därmed flyttas den delen av arbetskraften som jobbar med betong över till Del 2.

– Vi börjar påla för Del 2 under vecka 9, säger Micael Mellqvist.

En geoundersökning av marken innan man börjar bygga ger underlag för att kunna beräkna pålningsarbetet. Hela 497 betongpålar används till den andra etappens första del, pålar som måste placeras ut på exakt rätt ställe för att ge stöd åt fastighetens bärande delar.
De två delarna av etappen börjar överlappa varandra och betongbyggarna flyttas direkt över från första till andra delen.

– Det är bra, på så sätt får vi inget glapp i byggtiden och slipper extra personalkostnader, säger Micael Mellqvist.

Arbetet intensifieras

Betongarbetarna byter plats, men NCC fyller på med andra byggarbetare.

– Nu kommer exempelvis leveransen av alla fönster som ska monteras och takstolarna är också på gång. Det är nu som folk undrar vad vi gör, för arbetet syns inte så mycket utåt i och med att stommen är klar och vi börjar jobba inomhus istället, säger Micael Mellqvist med ett leende.

Totalt kommer cirka 50 byggarbetare att vara på plats när byggnationen är som intensivast.

– Etapp 2 omfattar totalt 106 hyresrätter varav elva serviceboenden och en gruppbostad, säger Christer Drevin.

Gruppboendet blir på bottenvåningen mot Linnévägen och sevicelägenheterna på första plan. Från myndigheterna är det ganska hårda krav på serviceboenden och gruppbostaden, dels vad gäller invändiga faciliteter och krav på tillgänglighet, men också när det gäller utrymningsvägar.

Arbete med hjälp av 3D

För att förklara byggprocessen visar Micael Mellqvist en 3D-modell av huset i datorn. Med hjälp av modellen kan man vandra runt i trappuppgångar, gå in i lägenheter och förråd där man kan se alla rördragningar, eldragningar, elementkopplingar m.m. Alla detaljer är med. Det går att se var lägenheternas sprinklers är monterade, var handdukstorkarna på toaletterna sitter, ja, man kan till och med se var rullstolar i serviceboenden ska kunna parkeras. Det är precis som ett tv-spel.

– Det är första projektet där jag jobbar med 3D, säger Micael Mellqvist, som ser det som ett fantastiskt arbetsredskap.

– När vi börjar med ett nytt moment går alla vi som är inblandade in och tittar på modellen. Om vi behöver kan vi till exempel plocka bort väggar och lyfta på tak för att se om det finns några rördragningar på andra sidan som vi riskerar att borra i. Vi ser om rören till elementen är dragna på rätt sätt och om eldragningarna är korrekta.

Löser problem tillsammans

Ansvariga för el, rör och vvs lägger alla in sina delar i bygget, sedan löser man tillsammans de problem som kan uppstå redan i datorn så slipper man stöta på dem i produktionen. Bärande väggar får fortsätta vara bärande och ventilationsrör slipper bli genomborrade.

– Har man tid att gå igenom allt från start så har man igen det under byggnationstiden, säger Micael Mellqvist.

– Startsträckan är lång men själva bygget går sedan relativt fort därför att det är så väl förberett, säger Christer Drevin.
Tekniken bakom är avancerad men mycket kan återanvändas från projekt till projekt.

– Husen här är enligt en standardmodell som Sabo använder. Plattan och grunden är unika, men stommen är lika jämfört med andra byggen, säger Micael Mellqvist.

Arbetet fortskrider enligt planen och Christer Drevin ser fram emot att få sätta den sista detaljen på plats i kvarteret Hästen.

– Det blir en häststaty i hörnet Linnévägen/Eriksbergsvägen, säger han med ett leende.

Kategorier: Reportage