MINA SIDOR
Stäng meny

Munspel är Unos liv

16 november 2012

uno-soder-1

 

Redan vid tre års ålder började Uno Söder spela instrument. Det började med ett munspel, och utvecklades med cittra och sång. Uno och hans fru Britt-Inger är riktiga entertainers och reser Sörmland runt för att uppträda. För att bli mer moderna ackompanjeras de idag av en synthesizer med förprogrammerade takter.

Numera stoltserar Uno med femton munspel. Han talar passionerat om heltonsspel och och enklare halvtonsspel. Unos första munspel är precis ett sådant som Lasse Berghagen alltid bär med sig i myntfickan på byxorna.

Uno är en glad äldre man. Han berättar sin historia om hur han växte upp i småländska Totebo en bit väster om Västervik. Hur han träffade sin fru Britt-Inger när han flyttade till Bodafors. Idag har de varit gifta i 51 år, säger han och ler.

Nytt jobb förde Uno och familjen till Sörmland. Då började han arbeta som vårdare vid Vårnäs behandlingshem utanför Katrineholm. Därefter avslutade Uno arbetskarriären på Lövåsens sjukhem som vaktmästare.

Att Uno är pensionär märks inte mycket av. Vid sidan av musik har han ett stort intresse för slagrutor. Tillsammans med Bergsprängaren Bäck har han hjälpt många markägare med att hitta vatten till sina brunnar.

För tredje gången i sitt liv hyr Uno Söder lägenhet av KFAB. Efter hela 28 år i villa på Lasstorp bor numera han och hustrun på Fredsgatan 20 B. För att behålla trädgårdskänslan glasades balkongen in och heltäckningsmatta rullades ut. Det blev nästan som uteplatsen vid huset. Men istället för att klippa gräs får Uno tid för att underhålla grannarna. Hur? Munspel från balkongen förstås.

Makarna Söder gillar verkligen det centrala läget. De märker inte av något bus alls på kvällarna utan säger att det nästan är för lugnt i trappuppgången.

uno-soder-3 uno-soder-2

 

 

 

Kategorier: Reportage