MINA SIDOR
Stäng meny

Skogsborgsskolan växer så det knakar

20 maj 2016

De senaste tre åren har mer än hundra nya elever börjat på Skogsborgsskolan som är en av stadens största grundskolor för elever från förskoleklass till årskurs sex. Just nu går 445 barn här och KFAB har byggt nya klassrum, ett skolbibliotek, större matsal och en utomhusscen.

skogsborgsskolan
Klass 1B Skogsborgsskolan

rektor

– Vi har varit rätt så trångbodda, konstaterar Helena Hult som är rektor. Mycket av min kraft har gått åt till att ordna så att alla ska få rum. Men nu har vi fått tillbyggnader med tre nya klassrum, två klassrum i en separat byggnad på gården, 80 extra sittplatser i matsalen och ett alldeles nytt bibliotek. Det gör väldigt stor skillnad. Jag kan återigen lägga min energi på att skapa en riktigt bra lärmiljö för barnen och det känns bra.

Helena berättar att skolans verksamhet fungerat bra även när det varit trångt eftersom de hela tiden arbetar med trivsel och arbetsro. Men det krävs mycket av både barnen och pedagogerna när så många ska samsas på en liten yta. De flesta klasser har närmare trettio elever och med de nya klassrummen kan lärarna välja att arbeta i halvklass under vissa lektioner.

– På sikt hoppas jag även att vi ska kunna ha mindre klasser, säger Helena. Utbyggnaderna har tagit en del av skolgårdens yta och för att kompensera det byggde KFAB en stor scen på skolgården.

jenny

Jenny Ahlforn Westdahl är lärare i klass 1B och har arbetat på skolan sedan 2002. Under lång tid har hon drömt om att få en scen på skolgården och berättar att den är perfekt för utomhuspedagogik. Scenen fick sin utformning genom att klass 6 fick göra olika förslag. Scenförslagen ställdes ut och tillsammans med Tobias Lundqvist på KFAB beslutade eleverna vilket bidrag som skulle förverkligas.

Nästa steg i Skogsborgsskolans utbyggnad blir att skapa större personalutrymmen med fler skrivbordsplatser. De trettio platserna som finns räcker inte till skolans 64 anställda. Likadant är det med fritidshemmet. De har tre avdelningar där 250 barn ska få plats och därför används klassrummen också till fritidsverksamhet. Helena är hoppfull att även det kommer att lösas framöver.

 

Kategorier: Reportage