MINA SIDOR
Stäng meny

Solstudie förbättrar nytt boende hos KFAB

4 mars 2013

Ett sextiotal lägenheter ska i två huskroppar byggas i korsningen Linnévägen och Eriksbergsvägen i centrala Katrineholm. Enligt tidplanen kommer de första gästerna flytta in sommaren 2015.

Hos Katrineholms Fastighets AB pågår ett intensivt arbete med att planera inför byggnationen av nya kvarteret Hästen. KFAB:s vd Ingmar Eriksson berättar med inlevelse om nästa steg i arbetet.
–Vi kommer att erbjuda ett yteffektivt boende i öppen planlösning i två eller tre rum. Boytan kommer att ligga någonstans mellan 60 till 70 kvadratmeter, säger Ingmar.

Nyligen lät bostadsföretaget utföra en enkät hos bostadssökande. Den visade att hög standard, närhet till livsmedelsbutik och fina balkonger var viktiga ingredienser för ett modernt boende. Svaren från enkäten är ett hjälpmedel för arbetsgruppen hos KFAB när de väljer hustyp och utformning av övriga utrymmen, exempelvis övernattningslägenhet för anhöriga.

En annan undersökning som har utförts är en solstudie som simulerar solens höjd under tolv månader. Den hjälper till att beräkna placering av huskropparna och att välja lämpligt antal våningar i husen.

Genom köpet av grannfastigheten mot stadsparken underlättas trafiksituationen och planeringen av parkeringsplatser väsentligt. Säkrare och bättre utomhusmiljö blir resultatet av det.

Enligt KFAB:s vd vänder sig boendeformen till hyresgäster som vill bo nytt, fräscht och modernt. Inte bara ”femtiofem-plussare” som han beskriver det. Han menar att även yngre människor är intresserade, som kan tänka sig närhet till stans affärer i city och kommunikationscentrum. Månadskostnaden för boendet i etapp ett kommer att hamna på cirka 7 500 till 8 500 kronor.

Ingmar Eriksson berättar avslutningsvis att när de två första husen är uthyrda kommer KFAB sannolikhet fortsätta arbetet med etapp två och tre. Blir det en realitet innebär det total hundra nya lägenheter när hela kvarteret Hästen står klart.

Fakta

I första etappen byggs ett åttavåningshus och ett sjuvåningshus i närheten av stadsparken i centrala Katrineholm. Katrineholms kommun ställer som krav att minst hälften av lägenheterna ska erbjudas parkeringsmöjlighet i anslutning till boendet.

plan-hasten

Vad handlar det om?

  • KFAB utför byggnation av 60 hyresrättslägenheter
  • Två huskroppar, ett sjuvåningshus och ett åttavåningshus (etapp ett)
  • Placering i korsningen Linnévägen och Eriksbergsvägen
  • Storlek 60–70 kvadratmeter, två till tre rum och kök
  • Månadskostnad från cirka 7 500 kr
  • Entreprenör: NCC AB, Skanska AB eller Lindbäcks byggnads AB

Preliminär tidplan

  • Planeringsarbete våren 2013
  • Byggstart hösten 2013
  • Inflyttning sommaren 2014