MINA SIDOR
Stäng meny

Varmt, kallt eller mittemellan?

17 december 2015

Vi får många frågor om temperaturen i lägenheterna den här tiden på året och därför vill vi ge dig lite tips på vad du kan göra för att ha det lagom varmt inomhus.

Eftersom varje människa är unik och upplever värme olika, så är det svårt att tillgodose allas önskemål. En del vill att det ska vara 18°C, andra vill hellre ha 24°C. Folkhälsomyndigheten rekommenderar mellan 20°C och 23°C och vi har ett riktvärde på 20,5°C, som är en temperatur de flesta är nöjda med. I vissa äldre lägenheter behövs en temperatur på 21,5°C.

Det är viktigt för oss som hyresvärd att våra hyresgäster trivs och känner att de har en bra inomhusmiljö. Vi vill också vara en bra fastighetsägare som tar hänsyn till klimatet och miljön. För varje grad vi behöver höja temperaturen, blir det också en större påverkan på klimatet. Därför är vi måna om att ha bra isolering och rätt temperatur i lägenheterna.

I lägenheten finns termostatventiler som känner av hur värmen är i lägenheten. När värmen har kommit upp till 20,5°C stängs värmetillförseln av automatiskt. När värmen sjunker slås den på igen. Det gör att elementen kan upplevas kalla ibland. Innan du gör en felanmälan om du tycker det är kallt i lägenheten, så finns det en hel del saker du kan kolla och som du själv kan åtgärda.

Hur vädrar du?

När det är kallt ute, är det viktigt att vädra snabbt och effektivt. Vädrar du för länge, åker den varma luften ut ur lägenheten och dessutom blir möblerna kalla och hjälper till att kyla ner inne.

Kolla dina termostatventiler

Det är viktigt att termostatsventilen står i öppet läge. Den sitter på elementet och är öppen om den är vriden maximalt åt vänster, stängd om den är vriden maximalt åt höger. Om den är stängd, prova att öppna den och se om du märker någon skillnad. Vintertid ska den vara öppen för att du ska få en konstant temperatur i rummet. Vrid på termostaten och känn på röret till elementet nere vid golvet om det kommer in någon värme. Blir det inte varmare inom 5-10 minuter, kontakta Felanmälan.

Möbler framför elementet?

Om du har en soffa eller säng precis framför elementet, kan det vara så att den hindrar värmen från att nå ut i rummet. Det kan räcka med att dra ut den en bit från elementet eller flytta på den till en annan plats i rummet. Värmen kan också hindras om du har gardiner som täcker för termostatventilen.

Stäng av fläktar!

Om du ofta har köksfläkten eller badrumsfläkten igång, så drar den ut den varma luften, vilket gör att det kan kännas kallt i lägenheten. Elementen hinner helt enkelt inte värma upp i samma takt som temperaturen sjunker om det också är kallt ute. Kolla så att inte fläktkåpan hänger upp sig i öppet läge eller att luckan till självdragskanalen över spisen står öppen på vintern.

Är du ofta frusen?

Då kanske det inte beror på inomhustemperaturen. Ett enkelt tips är att ta på mer kläder eller svepa in sig i en filt när du tittar på TV.

Om det ändå inte hjälper?

Då kontaktar du vår felanmälan, så kommer vi och hjälper dig.

Under Hyresgäst, Råd & Tips, Klimat finns mer information som du kan ha nytta av för att hålla en bra inomhustemperatur.

 

Fler frågor och svar om din inomhustemperatur.

Vilken temperatur ska det vara i lägenheten? Vad säger lagen och Hyresgästföreningen?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att lägenhetstemperaturen bör ligga mellan 20°C och 23°C. Temperaturen ska inte vara lägre än 18°C. På sommaren ska den inte vara varmare än 28°C.

När sätter KFAB på värmen i lägenheterna?

När det blir kallt ute, går värmen automatiskt på i lägenheten om du har dina termostatventiler öppna. Ju kallare det är ute, desto varmare vatten skickas ut till elementen.

Varför är mitt element kallt?

Din termostatventil kan tillfälligt ha slagit av värmen. Det varma vattnet i elementen byts hela tiden ut för att hålla din temperatur på rätt nivå.

Ibland kan elementet kännas kallt nedtill och varmt upptill. Det är helt i sin ordning. Är det däremot varmt nedtill och kallare upptill, kan det vara luft i elementet. Luften hindrar då det varma vattnet från att cirkulera. Då kan du göra en felanmälan så hjälper vi dig att lufta elementet.

Sänks temperaturen på natten?

Vi gör ingen förändring av temperaturen på natten. Däremot kan temperaturen sjunka beroende på att lampor, datorer, TV och andra apparater stängs av. Dina element fortsätter att fördela värmen som vanligt.

Ska jag stänga friskluftsventilerna på vintern?

Nej, ventilen kan dras till men ska alltid vara lite öppen, även på vintern. Luften som kommer in i lägenheten är viktig för inomhusklimatet och hjälper till att sprida värmen från elementen ut i rummet. Den använda luften sugs ut i köket och badrummet. Utan luft in, blir luften i lägenheten instängd.

Var är bäst att mäta inomhustemperaturen?

Hitta en plats mitt i rummet för att mäta temperaturen. Lägger du en termometer på fönsterbänken är risken att den påverkas av draget från fönstret och då får du inte rätt rumstemperatur.

Kategorier: Reportage