MINA SIDOR
Stäng meny

Wiljan – En mötesplats för ensamstående föräldrar

26 maj 2015

reportage-wiljan2

– Jag ville göra något för alla ensamstående föräldrar, säger Cissi Albringer som är initiativtagare till föreningen Wiljan. Efter en separation förändras ofta det sociala livet drastiskt. Gemensamma vänner blir osäkra och drar sig undan. Frågor som ska vi bjuda henne eller honom nu gör att de kanske avstår helt. Storhelger skapar mer magont än förväntan. Många känner sig väldigt ensamma.

Namnet Wiljan kommer ur viljan att mötas, samtala och lyssna. En vilja att skapa nya sociala nätverk. Ibland kan det vara till stor hjälp bara att få höra att andra har liknande erfarenheter och hur de löst tillvarons pussel som ensamstående förälder. Det kan betyda mycket att känna att man inte är ensam.

Föreningen är en mötesplats för ensamstående föräldrar och deras barn. Varannan tisdagskväll har de öppet på Vingåkersvägen 7 i Katrineholm. Tanken är att alla som vill ska kunna komma och ta en kopp kaffe och prata en stund. Medlemsavgiften är endast tjugo kronor om året för att ingen ska behöva avstå på grund av kostnaden. Så småningom planerar föreningen att bjuda in föreläsare som till exempel berättar om juridik vid en skilsmässa, ersättning vid sjukdom eller vilka bidragsmöjligheter som finns.

 

reportage-wiljan1

 

– Tyvärr är den psykiska ohälsan hög bland separerade och blir man dessutom i behov av sjukskrivning kan de ekonomiska följderna vara rätt knäckande när man är ensam försörjare, säger Cissi Albringer. Det kan vara ett stort steg att kontakta en advokat eller socialtjänsten men att komma till en föreläsning och få information känns förmodligen mer neutralt och inte lika utelämnande. Efteråt blir förhoppningsvis steget att söka hjälp inte lika stort.

Cissi berättar hur hon själv upplevde att det sociala livet förändrades i och med skilsmässan. Gemensamma vänner försvann, middagsinbjudningar uteblev och plötsligt var det inte längre självklart hur man skulle fira jul, påsk eller midsommar. Livet som ensamstående blev väldigt ensamt.

Hon fick en djup depression och blev sjukskriven. Nu har det gått elva år sedan separationen. Barnen börjar bli stora och vardagen rullar på. Cissi arbetar på en skola och har under flera år funderat på vad hon skulle kunna göra för andra separerade föräldrar så att de inte behöver drabbas lika hårt som hon själv gjorde. Cissi är övertygad om att det sociala nätverket är avgörande för den psykiska hälsan vid en separation.

Föreningen planerar också utflykter för föräldrar och barn tillsammans och söker just nu efter sponsorer och samarbetspartners. De hyr lokalen av KFAB och har startat Wiljan Loppis för att finansiera hyran i första hand.

– På sikt är det tänkt att medlemsavgifterna ska kunna användas till utflykter men eftersom föreningen är relativt nystartad är medlemsantalet än så länge lågt.

Vi hoppas att olika aktörer i Katrineholmstrakten vill stödja oss på olika sätt genom att till exempel skänka grejer till vår loppis, bidra ekonomiskt eller ge ensam-stående-rabatt precis som studerande och pensionärer ofta får rabatt.

Som ensamstående är ofta ekonomin ansträngd och ett besök på badhuset kan vara ekonomiskt omöjligt men
betyda enormt mycket om det blir av. Cissi tänker också att föreningen kan göra badutflykter, ordna picknick eller grillkvällar tillsammans under sommaren. Många saknar bil men genom föreningen kan de samordna skjuts så fler har möjlighet att komma ut i naturen.

– Vi vill att det ska kännas lättare att vara ensamstående helt enkelt, sammanfattar Cissi. Och lite roligare också för både vuxna och barn. Lyckas Wiljan med det har vi nått långt.

 


Fakta

Vad? Wiljan, förening för ensamstående föräldrar

Var? Vingåkersvägen 7 i Katrineholm

När? Öppet varannan tisdagskväll (ojämna veckor) klockan 16.30-19.00 för ensamstående föräldrar som vill komma till lokalen för att fika, prata och bara träffas en stund. Loppisen är öppen onsdagar 16-19 och söndagar 11-15.

Hur? Loppisen är öppen för precis alla och tisdagsträffarna är öppna för alla ensamstående föräldrar och deras barn. Inget medlemskap behövs för att komma på första träffen men för den som vill fortsätta är det en medlemsavgift på 20 kronor/familj/år.

Föreningen vill gärna utöka antalet medlemmar och söker även stödmedlemmar för att finansiera verksamheten.

Varför? För att skapa en mötesplats och på så sätt underlätta för ensamstående föräldrar att träffa andra i liknande situation och bygga nya sociala nätverk efter en separation.


 

reportage-wiljan3