MINA SIDOR
Stäng meny

Aulis – en trygghet när det kör ihop sig

1 maj 2022

Att vara boendekonsulent innebär att hantera allt från obetalda hyror och grannar som blivit fiender till någons gnagande oro om att barnen kanske far illa innanför den stängda ytterdörren till grannlägenheten. I alla situationerna är en tidig insats avgörande för hur utgången blir.

Är det bara en ovanligt högljudd familj som bor i trappuppgången? En familj som skrattar och grälar med samma intensitet. Men är det verkligen helt vanliga gräl? Tänk om någon far illa?

Att höra skrik och dunsar från sina grannar och inte riktigt veta vad som pågår kan vara väldigt oroande. Ännu jobbigare är det när det inte finns några tvivel om att misshandel pågår innanför den stängda ytterdörren. Men det kan vara svårt att veta vad man som granne ska göra.

Därför jobbar Aulis Määttä Hallin på KFAB. Han är boendekonsulent. Det är precis i de här ärendena som han rycker in. Ett telefonsamtal till Aulis kan göra stor skillnad.
– Till mig kan man ringa och vara anonym om man vill. Det viktiga är att agera när något oroar och skapar otrygghet. När jag ser på statistiken borde jag ha betydligt fler samtal om våld i nära relationer än jag får in. Tyvärr pågår mycket som aldrig kommer till min vetskap. Men får jag ett samtal startar jag oftast en trapphusutredning då jag frågar alla grannarna om de uppmärksammat något särskilt på sistone och om de känner sig trygga där de bor. Om jag då misstänker att oron är befogad försöker jag få ett samtal med de berörda. Sedan kopplar jag in socialtjänsten eller polisen om jag anser att det behövs.
 

Allt blir enklare när man lär känna sina grannar lite. Att säga hej till grannen är en enkel sak som ger bra stämning och även en känsla av trygghet.

En hel del samtal handlar om osämja mellan grannar. Ibland irriterar man sig på varandra. Att bo nära någon man inte själv valt kan leda till djupa konflikter. Aulis agerar medlare och han berättar att en bra medling kan vara avgörande för om båda bor kvar.

– Mitt mål är att få grannarna att förstå att du har ditt sätt att se på verkligheten och din granne har sitt. Det är viktigt att var och en får ha kvar sitt synsätt, istället pratar vi om hur de ändå ska kunna bo bredvid varandra. Efter ett halvår kontaktar jag dem igen och frågar hur det har gått. Det har faktiskt hänt att de börjat dricka kaffe hos varandra.

Ett annat återkommande problem är att grannar stör varandra med höga ljud. Enligt hyreslagen ska det vara tyst i en bostadslägenhet efter klockan 22.00. Men om någon bjuder hem vänner på middag eller har en liten fest som kan tänkas pågå senare är det alltid bäst att kontakta sina grannar i förväg.
– Jag brukar rekommendera att skriva en lapp eller ett brev där man informerar om festen. Avsluta med att skriva telefonnumret och be grannarna ringa eller knacka på om de blir störda. Om var och en får en sådan lapp i brevlådan brukar det lösa sig.

KFAB har i många år samarbetat med Securitas Störningsjour som åker ut på larm under nätter och helger.
– Vi följer upp alla larmrapporter vi får från dem och det rör sig om några i veckan. Ibland går det inte att påvisa någon störning men i de fall det gör det fakturerar vi hyresgästen för vad det kostat för störningsjouren att åka dit (2 700 kr).

En annan viktig del i Aulis arbete är att hjälpa dem som inte kan betala sin hyra. Ibland kommer hyresgästerna till honom när de hamnat i ekonomiska svårigheter. Tillsammans pratar de då om olika sätt att lösa situationen. Ju tidigare problemen uppdagas desto enklare brukar det vara att hitta lösningar. Därför brukar Aulis kontakta hyresgäster som inte själva hör av sig så fort en månadshyra uteblir.
– Den tidiga insatsen ökar möjligheten att hitta lösningar. I dagsläget är det faktiskt nästan ingen som blir vräkt utan ett effektivt samarbete gör att de allra flesta kan bo kvar.

Aulis har tät kontakt med socialtjänsten, polisen, kronofogden och andra myndigheter för att stötta upp så mycket det går kring den problematik som kan uppstå. Men som hyresgäst, granne och medmänniska har det också en oändligt stor betydelse när du vågar berätta om du har ekonomiska problem, misstänker att någon av dina grannar far illa eller har en granne som du gång på gång hamnar i konflikt med.

Kategorier: Reportage