MINA SIDOR
Stäng meny

KUSEN – så mycket mer än ridning

1 februari 2022

Att en ridklubb är så mycket mer än ridlektioner blir tydligt vid ett samtal med Ryttarföreningens ordförande Greta Lilliehöök-Hägg och Kusens ordförande Tindra Sahlström.

– Framför allt är det en gemenskap med andra som har samma intresse och förstås en möjlighet att umgås med hästar, säger Greta. Vi vill att stallet ska vara ett tillhåll efter skolan där man pysslar med hästarna och hänger i cafeterian. Vi har en anställd fritidsledare som hjälper till med läxläsning och annat som behövs innan dagens ridlektioner börjar.

Tindra berättar att Kusen ser till att ordna aktiviteter för sina medlemmar flera gånger i månaden. De har filmkvällar, ordnar agility för hästar och har sin egen variant av Fångarna på fortet. För några veckor sedan firade de halloween med tacos, spökvandring och övernattning.
 

Årets populäraste aktivitet är halloween med tacos, spökvandring och övernattning.

– Då var det så många som ville komma att vi fick ha ett anmälningsstopp för att det skulle vara genomförbart, säger Tindra. Det blev en rolig kväll för dem som var där och fint att se vilken gemenskap det finns.

För en tid sedan genomförde Kusens styrelse en enkät och de fick in väldigt många svar. Några svar indikerade att det förekommer hårda ord i stallet och att det finns medlemmar som känner utanförskap.

– Jag skulle vilja påstå att vår absolut viktigaste uppgift är att skapa bra stämning och fortsätta bedriva det trygghetsarbete som vi påbörjat. Vi vill verkligen komma åt sånt som pågår i kulisserna och arbetar aktivt mot mobbing och kränkningar. INGEN ska behöva känna sig utanför eller ta emot nedsättande kommentarer, säger Tindra med eftertryck.

Deras arbete har gett resultat och för tredje året i rad har Kusen blivit utsedd till ”Årets ungdomssektion” av Södermanlands Ridsportförbund.

Greta Lilliehöök-Hägg, Ordförande Katrineholms Ryttarförening

– Det är förstås jätteroligt och de är verkligen värda priset, säger Greta. Jag imponeras av deras kreativitet och ansvarstagande. Allt arbete de lägger ner nu kommer de att ha nytta av senare i livet. De som har hållit på med hästar i unga år får ofta ledarpositioner inom arbetslivet som vuxna.

Tindra har ridit sedan hon var liten och varit medlem i Kusen sedan dess. De senaste fem åren har hon suttit i styrelsen. Nu är hon 18 år och ordförande sedan ett år tillbaka. Hon tycker att uppdraget går att kombinera med studier och egen häst.

– Visst är det mycket jobb men vi är nio personer i styrelsen som hjälps åt. Sedan har vi en grupp yngre medlemmar som vi kallar Trollsvansarna och de får redan nu lära sig om styrelsearbete för att kunna ta över när vi slutar.

Det är kostsamt att driva en ryttarförening. Hästarna behöver stallplatser, foder och daglig omvårdnad. Förutom anställd stallpersonal arbetar många ungdomar extra på kvällar och helger. Tidvis har föreningen dragits med ekonomiska svårigheter.
 

Tindra Sahlström, Ordförande i Kusen

– Sponsorerna är viktiga för oss eftersom de medlen kan hjälpa oss att ha låga anmälningsavgifter för våra aktiviteter och i vissa fall inte ha några anmälningsavgifter alls. På så sätt blir aktiviteterna tillgängliga för alla oavsett ekonomisk situation, förklarar Tindra.

– Våra sponsorer gör det också möjligt för oss att hålla lokalerna i gott skick. Sponsormedel går bland annat till att lägga nytt golv, måla om eller köpa in hinder. Vi har också olika samarbeten. Innan pandemin påbörjade vi till exempel ett integrationsprojekt som vi fick avbryta men hoppas kunna återuppta snart igen.

Ryttarföreningen har sin bas på ridkolan Trolldal som ligger söder om stan. Eftersom de allmänna kommunikationerna till Trolldal är dåliga är vuxna som skjutsar nästan en nödvändighet. Men det hindrar inte att många vill dit. Just nu är det kö för att bli medlem i klubben och prova-på-ponnyridningen på helgerna är omåttligt populär.

Vill du veta mer om KRF? Kika in på katrineholmsrf.se.

Kategorier: Reportage