MINA SIDOR
Stäng meny

Stensättersskolan – Här får 630 elever ny hemvist

10 augusti 2022

En helt ny skola finns numera på norr i Katrineholm. Stensättersskolan ligger i stadsdelens utkant precis där naturen tar vid. Byggnaden har fokus på modern pedagogik och lärmiljöerna är anpassade till elevers olika behov.

Niclas Bloom som är ansvarig projektledare för Stensättersskolan visar runt. Gamla skolors korridorer och katederklassrum känns väldigt långt borta. Den här skolans centrum är en ljus lokal med mycket högt i tak, halvcirkelformade sittplatser och en scen. Kompositionen påminner om antika amfiteatrar och skapar ett möte mellan det riktigt gamla och helt nya. Här kan många elever samlas samtidigt för att ta del av föredrag, teaterföreställningar och andra uppträdanden. Amfiteatern är byggnadens hjärta och runt omkring finns allt annat samlat i sex enheter eller hemvisten som det kallas. Alla elever tillhör ett hemvist. Det är som att gå i en liten skola i den stora.


Niclas Bloom, byggprojektledare på KFAB.

Till hösten kommer 630 elever från förskoleklass till årskurs 6 och särskola att börja här. Redan från början delas de in i grupper.
– Varje hemvist har en egen färg och är basen för 90 elever och ett lärarlag, förklarar Niclas Bloom. Men scheman kommer att läggas på ett sådant sätt att det sällan är fler än 60 elever i hemvistet samtidigt eftersom de estetiska ämnena och idrottslektionerna är i en annan del av skolan.

Klicka på bilderna!

I varje hemvist finns flera klassrum, stora och små studierum, öppna ytor och små krypin. Här har också lärarna sina arbetsrum, det finns ett kök och en samlingssal med filmduk och breda bänkar klädda med mjuk textil när alla eleverna ska vara på plats samtidigt. De olika rummen är utformade för att passa elevernas skilda behov.
– På väggar och innertak sitter ljuddämpande plattor och på golven är det heltäckningsmattor för att skapa en så lugn skolmiljö som möjligt. Eftersom ingen får ha skor på sig inomhus går det att ha mattor på golven, berättar Niclas Bloom.

Eleverna lämnar egentligen bara sina hemvisten för att ha slöjd, musik, bild, dans, idrott, äta lunch och besöka biblioteket.
Salarna för de estetiska ämnena ligger på rad och ljuset strömmar in genom höga fönster mot väster. Idrottshallen är en multiarena och byggd i full skala för att även kunna utnyttjas på kvällstid av idrottsföreningar. Matsalen är fördelad på flera rum. Här vävs färgerna från de olika hemvisterna samman i en färgstark mix i golvplattor och väggdekorationer. Skolan har ett eget tillagningskök och maten hämtar var och en vid långa serveringsbänkar.

Klicka på bilderna!

På skolgården har inte mindre än 80 träd planterats. De ska ge skugga varma dagar men också reglera fuktmängden i marken. Det blir bland annat ekar, granar och körsbärsträd.

Byggnaden har en stor takterrass och där ska den som vill kunna sitta när plugga vädret tillåter. På terrassen är det mycket öppna ytor precis som på alla andra ställen i skolan. Byggnaden är i mångt och mycket transparent med väggar och dörrar av glas.
– Det har varit viktigt att undvika undanskymda prång för att skydda mot mobbingsituationer så gott det går. Arkitekten har ritat mycket medvetet utifrån studier om var i ett rum människor brukar känna sig trygga, säger Niclas Bloom.

Även utomhus är trygghet och säkerhet viktig. Det byggs trottoarer runt skolan och vägarna är planerade så att föräldrar som skjutsar sina barn kan släppa av och hämta på rätt sida och därmed undvika att barnen behöver passera vägen.

Kategorier: Reportage