MINA SIDOR
Stäng meny

Villa Björkbacken, Tegnérvägen 8 A-B

Villa Björkbacken byggdes 1908 som privatbostad. Arkitekten bakom det röda trähuset i nationalromantisk stil är Ragnar Östberg. Han har bland annat ritat Stockholms stadshus och Sjöhistoriska museet och tillhörde landets mest kända arkitekter vid den här tiden. Under årens lopp har villan använts till undervisning och kafé men när KFAB köpte huset 2017 hade det stått tomt en tid.

I Villa Björkbacken finns fem lägenheter fördelade på tre våningar. På varje våningsplan finns det två lägenheter, en två rum och kök och en tre rum och kök. Högst upp i huset ligger vindsvåningen som består av två rum och kök i öppen planlösning. I vindsvåningen finns den gamla originalspisen kvar, man har tagit fram murstocken och takbjälkarna har frilagts och oljats in. Hela huset har gott om ljusinsläpp. Lägenheterna har vaxade trägolv i original, tre meter i takhöjd, kakelugnar, spegeldörrar, paneler, spröjsade originalfönster, burspråk med originalfönster i munblåst glas och annan tidstypisk inredning har bevarats i så stor utsträckning som möjligt. Fasaden har även den genomgått en rejäl omvandling.

Alla lägenheter är fullt utrustade med tvättmaskin kombi, diskmaskin och spis med häll.

Ombyggnaden genomfördes 2018-2020 av KFAB i samarbete med gymnasieelever från årskurs 2 och 3 på Bygg- och anläggningsprogrammet vid Katrineholms Tekniska College. För att bevara den gamla stilen med handtag, tapeter, bröstning, paneler och så vidare har KFAB även tagit hjälp av byggnadsvårdskonsulter.

Kolla in våra filmer från Villa Björkbacken!

Villa Björkbacken – 2 rum och kök 67 kvm, 9 oktober 2020.

KFAB bygger nya bostäder i Villa Björkbacken, 23 juni 2020.

Öppet hus på Björkbacken, 3 oktober 2019.

Fastigheten

Flerfamiljshus.
2 RoK 71 kvm (vån 1)
2 RoK 67 kvm (vån 2)
2 RoK 91 kvm (vån 3)
3 RoK 116 kvm (vån 1)
3 RoK 97 kvm (vån 2)

Ritningar

Ombyggnad plan 1 (pdf)
Ombyggnad plan 2 (pdf)
Ombyggnad plan 3 (pdf)