MINA SIDOR
Stäng meny

Gemensamt

Hänsyn – du delar väggar, golv och tak med dina grannar

Självklart ska du och din familj kunna leva ett normalt liv i lägenheten utan att vara rädda för att betraktas som störande. Men tänk på att du delar väggar, tak och golv med dina grannar. Mellan klockan 22.00 och 06.00 är det viktigt att du tar extra hänsyn och inte spelar musik på hög volym eller har högsta ljudnivån på tv:n. De allra flesta sover den tiden och behöver lugn och ro men det finns även de som jobbar på natten och sover på dagen, så undvik alltför störande ljud även dagtid.

Trapphus

Tvättstuga

Det kan vara lockande att ställa barnvagnen eller en cykel utanför lägen­hets­dörren eller innanför porten i entrén, men gör inte det! Vid en olycka, brand eller akut sjukdomstillstånd kan ett trapphus utan prylar vara skillnaden mellan liv och död. Ambulanspersonalen måste kunna ta sig fram med en bår utan hinder och om det börjar brinna kan elden spridas till prylarna så att du och dina grannar inte kan ta er ut ur det brinnande huset. Dessutom försvårar saker i trapphuset brandmännens släckningsarbete.

Rökfritt

Från och med den 1 juli 2019 är det förbjudet att röka på vissa allmänna platser utomhus, till exempel på lekplatser och vid entréer till lokaler som allmänheten har tillträde till.

Så tänk på att rökförbud råder i alla gemensamma utrymmen så som entréer, trapphus, hissar, tvättstuga, vind och cykelförråd. Undvik även att röka på balkongen.

Om du nödvändigtvis måste röka på balkongen, tänk på att visa hänsyn till dina grannar och se till att röken inte stör någon. Det är inte tillåtet att kasta fimpar från balkongen, de både skräpar ner och kan orsaka brand.

Tvättstuga

För att använda tvättstugan behöver du boka en tvättid. Avboka snarast om du inte har möjlighet att utnyttja tiden så att någon annan kan tvätta istället. Vissa tvättstugor har elektronisk bokning och då måste taggen aktiveras inom en timme efter tvättiden börjat annars raderas din tvättid.

Tänk på att det är roligare att använda en ren tvättstuga. Se alltid till att torka av maskinerna, rengöra tvättmedelsfacken och torktumlarens filter. Avsluta ditt tvättpass med att sopa och våttorka golven.

Vind/källare

Förvara inga föremål, tomma kartonger eller cyklar i källargångar eller vindspassager. Kvarlämnade grejer ökar risken för brand och olyckor. De försvårar också för räddningspersonal att komma fram om det skulle börja brinna. Det är hyresgästens ansvar att ta bort alla sina ägodelar och även sitt skräp. Om vi på KFAB måste forsla bort sakerna kommer arbetet att faktureras den ansvarige hyresgästen.

Förråd

Till varje lägenhet finns ett förråd i källaren eller på vinden. Tänk på att hålla förrådet låst. Du får själv skaffa lämpligt lås. I vissa områden finns möjlighet att hyra extra förråd. Kundcenter kan informera dig om var det finns.

Parkeringsplats

Parkeringsplatser finns att hyra i de flesta bostads­områden. Inom centralorten finns bara förhyrda platser att tillgå medan vissa fastigheter på lands­bygden tillhandahåller parkeringsplatser utan kostnad.

På besöks­platserna får bara de som är gäster till boende i huset parkera. Alla andra som använder besöks­parkeringen riskerar böter.

Vill du veta mer om lediga platser, priser eller annat så kontakta vårt Kundcenter. Vintertid plogar KFAB tillfarts­vägarna till parkeringsplatserna. Du ansvarar själv för att hålla din egen plats fri från snö och is.