MINA SIDOR
Stäng meny

Gemensamt

Väggar, golv och tak

Självklart ska du och din familj kunna leva ett normalt liv i lägenheten utan att vara rädda för att betraktas som störande. Men tänk på att du delar väggar, tak och golv med dina grannar. Mellan klockan 22.00 och 06.00 är det viktigt att du tar extra hänsyn och inte spelar musik på hög volym eller har högsta ljudnivån på tv:n. De allra flesta sover den tiden och behöver lugn och ro men det finns även de som jobbar på natten och sover på dagen, så undvik alltför störande ljud även dagtid.

Trapphus

TvättstugaDet kan vara lockande att ställa barnvagnen eller ett par skidor utanför lägenhetsdörren eller innanför porten i entrén, men gör inte det! Vid en olycka, brand eller akut sjukdomstillstånd kan ett trapphus utan prylar vara skillnaden mellan liv och död. Ambulanspersonalen måste kunna ta sig fram med en bår utan hinder och om det börjar brinna kan elden spridas till prylarna så att du och dina grannar inte kan ta er ut ur det brinnande huset. Dessutom försvårar saker i trapphuset brandmännens släckningsarbete. Tänk också på att det är förbjudet att röka i trapphus, entréer, tvättstugor, källare och andra gemensamma utrymmen.

Tvättstuga

För att använda tvättstugan behöver du boka en tvättid. Avboka snarast om du inte har möjlighet att utnyttja tiden så att någon annan kan tvätta istället. Vissa tvättstugor har elektronisk bokning och då måste taggen aktiveras inom en halvtimme efter tvättiden börjat annars raderas din tvättid. Tänk på att det är roligare att använda en ren tvättstuga. Se alltid till att torka av maskinerna, rengöra tvättmedelsfacken och torktumlarens filter. Avsluta ditt tvättpass med att sopa och våttorka golven.

Vind/källare

Förvara inga föremål, tomma kartonger eller cyklar i källargångar eller vindspassager. Kvarlämnade grejer ökar risken för brand och olyckor. De försvårar också för räddningspersonal att komma fram om det skulle börja brinna. Det är hyresgästens ansvar att ta bort alla sina ägodelar och även sitt skräp. Om vi på KFAB måste forsla bort sakerna kommer arbetet att faktureras den ansvarige hyresgästen.

Förråd

Till varje lägenhet finns ett förråd i källaren eller på vinden. Tänk på att hålla förrådet låst. Du får själv skaffa lämpligt lås. I vissa områden finns möjlighet att hyra extra förråd. Kundcenter kan informera dig om var det finns.

Parkeringsplats

Parkeringsplatser finns att hyra i de flesta bostads­områden. Inom centralorten finns bara förhyrda platser att tillgå medan vissa fastigheter på lands­bygden tillhandahåller parkeringsplatser utan kostnad. De flesta platser har elstolpe. Vill du veta mer om lediga platser, priser eller annat så kontakta vårt Kundcenter. Vintertid plogar KFAB tillfarts­vägarna till parkeringsplatserna. Du ansvarar själv för att hålla din egen plats fri från snö och is.

På besöksplatserna får bara de som är gäster till boende i huset parkera. Alla andra som använder besöksparkeringen riskerar böter.