MINA SIDOR
Stäng meny

Flytta ut

Hyra ut i andra hand

Vi är ganska restriktiva när det gäller andrahandsuthyrning men om du har fått en visstidsanställning eller ska studera på annan ort och planerar flytta tillbaka kan vi godkänna att du hyr ut din bostad i andra hand under en period. En längre utlandsvistelse kan också berättiga till andrahandsuthyrning. Du behöver alltid ett godkännande från oss innan du hyr ut din lägenhet. Kontakta oss för mer information.

Överlåtelse

Hyreslagen ger en hyresgäst rätt att överlåta sin hyresrätt till närstående personer. En förutsättning för att överlåtelse ska få ske till en närstående person är att denne varaktigt har sammanbott med hyresgästen under cirka tre år. Vi gör samma prövning av betalningsförmåga som vi alltid gör för nya hyresgäster.

Flytta

ÖverlåtelseOm du vill flytta är det viktigt att du säger upp din lägenhet tre hela kalendermånader innan beräknad flyttdag. Kontakta vårt Kundcenter för information kring uppsägning och flyttbesiktning. Du har skyldighet att visa din lägenhet för dem som kan tänkas bli de nya hyresgästerna. De kontaktar dig på telefon och ni bestämmer tillsammans en tid då de kan komma och titta på din lägenhet.

Flyttstäda

Precis som du vill att din nya lägenhet ska vara nystädad när du flyttar in önskar förmodligen den som flyttar in efter dig samma sak. Så tänk på att städa hela lägenheten ordentligt. Om du inte städat ordentligt inför flytten behöver vi anlita ett städbolag och du får en räkning på kostnaden för deras arbete. Om du känner dig osäker på vad som krävs inför en flyttstädning kan du kontakta oss så får du skriftliga instruktioner. En bra grundregel är att lägenheten ska vara i så bra skick att vem som än flyttar in efter dig ska kunna godkänna städningen.

Besiktning

Vi gör en besiktning innan du flyttar ut. Vi kontaktar dig med datum och tid. Skulle inte tiden passa ringer du bara till oss och bokar en ny tid. Om du inte är hemma när vi kommer kan vi använda huvudnyckel under förutsättning att du tillåter det.

Efter besiktningen får du en kopia på protokollet hemskickat. Om det står att vi gjort vissa anmärkningar kan du i de flesta fall välja att åtgärda felen själv. Men du kan också få hjälp från oss men då debiterar vi arbetet och du får en faktura på arbete och material. Ifall innerdörrar eller skåpluckor är skadade godkänner vi inte att du spacklar och handmålar utan luckan eller dörren behövs sprutlackeras på en verkstad.

Några dagar innan du flyttar ut bokar vi en ny tid för besiktning där vi kontrollerar att felen är åtgärdade. Om det fortfarande finns anmärkningar på din bostad efter andra besiktningen får du en faktura på kostnaden för att vi återställer skador och fel. När vi debiterar våra hyresgäster för skador och bristfällig flyttstädning använder vi Sveriges Allmännyttas prislista.

Sveriges Allmännytta (tidigare SABO), är vår bransch- och intresseorganisation som har gjort beräkningar för vad olika åtgärder kostar.