MINA SIDOR
Stäng meny

Städa och vårda

Golv

Rengör plastgolven med ett milt rengöringsmedel, diskmedel går utmärkt att använda. Undvik starka medel eftersom glansen i mattorna försvinner. När du skurar parkettgolven är det viktigt att svabben eller skurtrasan bara är fuktig eftersom trägolv suger åt sig vatten. För mycket vatten förstör golvets yta och kan skapa bulor eller sprickor. Du kan skydda golven mot repor och fläckar genom att sätta möbeltassar, små filtklädda plattor som spikas eller klistras fast på undersidan av stolsben, bord, skåp och andra möbler.

Väggar

Väggarna är tapetserade med papperstapeter och det innebär att ytan är känslig för fläckar. Mörka streck och märken går ofta att ta bort med ett suddgummi. Tapeterna är även tvättbara om man är väldigt försiktig och använder en mjuk trasa med lite diskmedel och mycket vatten. Däremot går det inte att gnugga eftersom ytan förstörs. Om du tar hand om fläckarna så fort som möjligt går det oftast att få bort. Ifall du har en säng utan sänggavel är det viktigt att ställa den en bit ifrån väggen eller sätta upp någon form av skydd eftersom tapeterna fläckas annars. Sådana fläckar räknas inte som normalt slitage och det innebär att
du blir betalningsskyldig för fettfläckar på tapeterna.

Tak

Undvik att städa taket. Det blir ofta värre om man börjar gnugga på fläckar i taket. Kontakta oss om ditt tak är smutsigt. Det kan vara så att taket behöver målas om.

Dörrar, lister, garderober och skåp

Enklast torkar du ytorna med en fuktig trasa och milt rengöringsmedel.

Fönster

Emellanåt behöver fönstren putsas. Tänk på att det ska vara plusgrader ute när du gör rent dem. Använd varmt vatten och en fönsterskrapa. Du kan eftertorka med ett tidningspapper för att slippa torkränder och droppmärken. Om du vill använda rengöringsmedel finns särskilda medel för fönsterputs.

Kakel

KakelDu rengör lättast kaklet med milt rengöringsmedel och mjuk trasa. Undvik repande skrubbsvampar och såpa som gör kaklets yta matt och glanslös.

Hushållsmaskiner

Diskmaskinens sil behöver rengöras från matrester varje vecka. Risken för vattenskador minskar om du undviker att sätta på diskmaskinen om du ska gå hemifrån och alltid stänger av vattnet till maskinen när den inte används. Torktumlarens vattenbehållare måste tömmas efter varje torkning, dessutom ska luddfiltret rensas för att öka torkeffekten och minska risken för brand. Tvättmaskinen rengörs genom att du rensar avloppssilen och torkar rent i tvättmedelsfacket.

Spis

Spisen kan du torka av med en fuktig trasa. På tradi­tionella spisplattor går det bra att använda stålull eller skrubbsvamp men absolut inte på emaljen för det blir permanenta repor där smutsen fastnar. Om du har en spishäll rengör du den med hushållspapper eller mjuk trasa och speciellt rengöringsmedel för hällar. Ibland behöver du dra ut spisen och städa bakom och under. Dra i spisens kanter istället för spisluckan eftersom den kan lossna eller bli sned.

Splash 2 stor

Säker spis

Om du har småbarn är det väldigt viktigt att skaffa ett spisskydd som hindrar barnen att nå kastrullerna som står på plattorna. Skyddet fäster du enkelt på spisens front. Tänk även på att spisen ska ha ett tippskydd.

Fläkt och ventiler

Fläkt och ventilerSpisfläkten behöver rengöras minst varje månad, helst oftare, eftersom det fastnar en hel del fett där. Använd varmt vatten och disk­medel. Om du inte vet hur du tar ner och rengör filtret är det bara att ringa till oss så kan din bovärd visa hur man gör. Alla ventiler i bostaden behöver också rengöras emellanåt.

Kyl och frys

Frost och is försämrar kylförmågan därför behöver kylskåpet och frysen frostas av ibland. Använd avfrostningsknapparna. Det är viktigt att du inte hackar bort isen för då kan kylaggregaten skadas. Låt bara isen tina och rinna ner i avrinnings­­rännan. Tänk på att ställa en plåt med kanter under som samlar upp allt vatten.

Toalettstol, handfat och badkar

Toalettstol, handfat och badkarNär du gör rent inuti toalettstolen kan du använda speciella rengöringsmedel som löser upp kalkavlag­ringar. Till handfatet räcker det med milt rengöringsmedel och mjuk trasa eller skrubbsvamp avsedd för badrum. Fel skrubbsvamp eller stålull skadar ytan och gör att smuts och bakterier samlas i reporna. Badkaret är av emalj och rengörs på samma sätt som handfatet.