MINA SIDOR
Stäng meny

Så fungerar värmen i din lägenhet

13 oktober 2023

Vintern är snart här och utomhustemperaturen faller stadigt. I KFAB:s fastigheter förbereder sig värmesystemen för att arbeta hårt för att hålla kylan ute.

Under höst och vinter tillbringar vi oftast mer tid i vår bostad än under sommartiden, varför det blir än viktigare med ett behagligt inomhusklimat. Men många trillar i fallgropen med att stänga igen luftventiler i tron att det då blir varmare. Det enda som händer är att luften i lägenheten blir dålig och du får in ovälkomna lukter som matos från din granne.

Under sommaren kan innetemperaturen ligga upp emot 25 grader och när den under hösten sjunker till 20-21 grader kan det upplevas som kallt i bostaden. Känner man då på elementen och dom är kalla så tror många att det är något fel på värmen och ringer felanmälan. Men oftast visar det sig att det inte är något fel.

Elementens termostatventil slår automatiskt av värmetillförseln när temperaturen är uppe på rätt nivå, 21 grader som vi har räknat fram som en ekonomisk komfortabel inomhustemperatur.

Något som tyvärr förekommer är att tilluftventilerna ovanför fönstren stängs för att inte få in kalluft. För då måste det bli varmare inne, tror somliga. Men det stämmer inte alls, det blir inte varmare för det.

Det enda du åstadkommer är att du stryper inflödet av frisk luft, som i brevinkast och i otätheter mellan fönster och karm. Luft som tar sig in på det här sättet kan upplevas som obehagligt drag.

En annan negativ effekt av stängda ventiler är att luften i bostaden känns instängd. Det är inte ovanligt att lukter från trapphus och unken lukt från vattenlås och avlopp tränger in i bostaden. För att få bo i ett fräscht inomhusklimat är det lika viktigt att få in ny luft som att få ut gammal.

Goda råd

  • Sätt upp en termometer i ögonhöjd på innerväggen.
  • Det är inte fel om ett eller flera element är kallare nedtill än upptill.
  • Om rumstemperaturen är under 21 grader och elementet är kallt, prova med att vrida termostatvredet mellan öppet och stängt läge ca 10-15 gånger.
  • Kontrollera att termostatvredet är fullt öppet, annars vrid moturs tills det tar stopp.
  • Möblera så att det är fritt framför elementen. Luftcirkulationen är viktig för att elementen ska ge en god och behaglig värme.
  • Tänk på att inte ha gardiner hängande som täcker termostatvredet.
  • Låt inte balkongdörrar och fönster stå på glänt, det kyler ner lägenheten eller rummet.
  • Värmen till elementen varierar beroende på utomhustemperatur.

För kallt?
Om det efter mätning visar sig att din lägenhet är för kall ska du kontakta felanmälan.

Kategorier: Nyheter